Kurumsal Web Tasarım
Web tasarım nedir, hatırlayalım.
Kişi ya da bir kuruluşu temsil eden, internet üzerinde çalışan. Bir web alanı sayesinde 7/24 aktif halde bulunan iletişim ve tanıtım aracına web sitesi denir.
Bu web sitesinin hazırlanması sırasında kullanılan resim, yazı, logo, kurumsal ya da şahıs kimliğini içeren tüm metaryellerin yerleştirilmesi ve ziyaretçinin göreceği her görselin hazırlandığı süreçte yapılan işlemlere web tasarım denilmektedir.
Kişisel sitelerde kişinin hakkında özgeçmiş, iletişim bilgileri ve fotoğraflar yer alırken kurumsal web tasarım ise şirketler hakkında bilgi, fotoğraflar, üretilen ya da teknik servis verilen ürünlerin hakkında teknik özellikler, fiyat, kısa bilgi vs. verilmektedir.
Kurumsal siteler, kişisel sitelere göre daha ciddiyet isteyen bir iştir.
Günümüzde artık internet o kadar gelişti ki, artık herkes bir firma ile çalışmadan önce mutlaka o firmanın web sitesine bakmak istiyor, arama motorlarında aradığı zaman eğer web sitesi yoksa otomatikman müşteriyi kaybediyor ve maça 1-0 yenik başlıyorsunuz demektir.
Unutmayın! İlk intiba çok önemlidir.
Hayatımızda ilk intiba her zaman çok önemlidir. Mesela 2. el bir araba alacaksınız, dışından çok beğendiniz bindiniz arabaya bi baktınız koltuk kılıfları delik deşik, direksiyon deforme olmuş. belki çok masraflı şeyler değil yenisi alınabilir, fakat bu sizin araçtan soğumanıza neden olur. Web sitesi de buna benzer, müşteriniz sizin sitenize girdiğinizde aradığını bulamazsa sıkılır ve terkeder. Ve müşterinizi kaybedersiniz..
Bunları anlatarak ne demek istiyor dediğinizin farkındayım. Demek istediğim şu; eğer siteniz karışık olursa, müşteriniz aradığını bulamazsa çekip gider. Bir web tasarım sade, fazla karışık olmayan, ilk girişte aranılan objeye ulaşılmasını sağlayan biçimde tasarlanmalıdır.
İletişim bilgileri unutulmamalıdır.
İletişim bilgileri kesinlikle doğru ve açıklayıcı bir şekilde girilmelidir.
Bazı müşteriler aramaktan çekinebilir, bunun için sizinle ilk olarak e-posta ile veya sitenizde bulunan iletişim formu aracılığı ile irtibat kurmak isteyebilir. Buna istinaden e-posta adresleriniz çalışıyor olmalı ve gün içerisinde bir kaç kez kontrol etmeniz gerekmektedir. Bir çok firma e-posta adreslerini kontrol etmediklerinden ya da şifrelerini unuttuklarından e-postalarına hiç bakmazlar ve bu sayede bir çok müşterilerini kaybederler.
E-posta kadar iletişim numarasıda önemlidir, iş yerinizi terk ettiğinizde de ulaşılabilir olmalısınız. Eğer sizden başka telefonlara bakacak kimse yoksa bu sizin yine müşteri kaybı yaşamanıza neden olabilir. Bu durumda telefonlara bakacak bir çalışan alacak durumunuz yoksa iş yerinizden ayrılırken sabit numaranızı cep telefonunuza yönlendirebilir ya da sitenizde hem sabit numara hem de cep telefonu numarası yayınlayabilirsiniz.
Video yayınlamak avantaj olur.
Eğer siz bir makina, cihaz ya da buna benzer bir ürün üreticisi veya satıcısıysanız müşterinin ayrıntılı bir bilgiye sahip olması için çalışır halde ki cihazı ya da diğer bir ürünü video çekmeniz fayda sağlayacaktır.
Arka planda ses kesinlikle olmamalı
90’lı yıllarda web platformlarının yeni yeni başlaması ile tabi daha fazla merak ve heyecan uyandıran bazı kodlamalarda arka plan sesi de uygulanmaktaydı. Günümüze gelene kadar bir çok evreden geçen bu tasarım çeşitlerini yerini günümüzde flat yani sade tasarımlara bıraktı. Hala geçmişte görüp akıllarında kalan müşterilerimiz arka planda çalan ses istemekteler. Fakat bu ses düzeyleri %100 olup bunu unutan müşterilerin web sitesine girip yüksek seste bir müzikle karşı karşıya kalınca web sitesini kapatmasına yol açar ve dolayısıyla müteri kaybedersiniz.
Karışık, gereksiz yazılar olmamalı.
Bazı site sahipleri ya da seo optimizasyon yaptığını sanan (!) arkadaşlar. Sitelerin ana sayfalarında maksat özgün ve uzun konu olması açısından 100 kelimelik bir işi, saçmalayarak 1000 kelimeye kadar uzatmaktalar dolayısıyla bu sıkıcı bir yazı olmaktadır. Ziyaretçi ilk önce büyük hevesle okumaya başladığı yazıdan ortalama 100 kelime okuduktan sonra hiçbirşey anlamayarak soğumakta ve okumaktan vazgeçmektedir. Dolayısıyla bu da sizin müşterinizi kaybetmenize etken olan sebeplerden biridir.
Hakkımızda kısmı kesinlikle olmalı
Bulunduğunuz sektörde kaç yıldır hizmet verdiğinizi, hangi işleri yaptığınızı, kaç kişi çalıştığınızı, açık adresleri, idari personellerin isimleri ünvanları ve posta adresleri şeklinde detaylı bir kurumsal sayfası müşterinin size olan güvenini arttırmaya yardımcı olmaktadır.
Avantaj ve dezavantajları tam olarak saymaya kalkarsak epeyce uzun bir yazı olacak ve siz bu yazıyı eminiz ki okumaktan vazgeçeceksiniz. Size şimdilik bilmeniz gerektiği kadarını anlatalım. Gerisini bize bırakın?
Maddeler halinde özet geçmek gerekirse.
1- Sitenin kolay kullanılıyor olması, aranan her bilgiye kolay ulaşılabilmesi 2- Detaylı iletişim bilgilerinin bulunması 3- Ürün yada yapılan hizmet hakkında video, görsel çeşidi olması 4- Siteye girildiğinde herhangi bir ses çalmaması 5- Siteye girildiğinde herhangi bir ekranı kaplayan reklam yada duyuru olmaması 6- Karışık ya da gereksiz yazı ya da görsellerin bulunmaması 7- Hakkımızda yazısının mutlaka yer alması
ÇOK ÖNEMLİDİR.
Bu maddeler daha bir çok şekilde arttırılabilir, fakat buna zaman yetmez. Biz RenkTeknoloji olarak yaptığımız tasarımlarda bu kriterleri göz önüne alarak uygulamaktayız. Müşterilerimize sitede olması ve olmaması gerekenleri istekleri doğrultusunda belirtmekteyiz.
Müşteri SEO çalışması istesin ya da istemesin yaptığımız tüm web siteleri SEO için hazırlıklı şekilde yapılmaktadır.